We slaan de handen ineen voor werk

Iedereen die kampt met depressie heeft een haat-liefde verhouding tot het werk. Je voelt je schuldig dat je niet kunt werken of bent boos op de manier waarop werkgevers met je probleem omgaan. Als de aandoening chronisch is, ligt de relatie tot het werk nog veel gecompliceerder. En soms is er helemaal geen werk in beeld. Na de depressie is het vaak moeilijk om (weer) werk te vinden. Zelfs begeleiding van een re-integratiebureau blijkt tot onvoldoende resultaat te leiden. Veel mensen hebben dan behoefte aan dagbesteding buitenshuis, maar dit is moeilijk te vinden.

De mogelijkheden voor werken met ondersteuning en hulp bij het vinden van werk of dagbesteding zijn vaak slecht afgestemd op uw mogelijkheden. De Depressie Vereniging en andere cliŽntenorganisaties van GGZ-aandoeningen willen weten hoe dit beter kan. Een van de problemen is dat niet duidelijk is wat cliŽnten zťlf belangrijk vinden. Dit willen we onderzoeken, zodat er verbeteringen aangebracht kunnen worden. De Depressie Vereniging is hiervoor samen met een tiental cliŽnten- en familieorganisaties uit de ggz[1] een nieuw project gestart: sociale activering en werk.

Ervaringen gezocht

Eerst willen we leren van uw ervaringen. Alles wat u heeft meegemaakt kan ons helpen om het onderscheid te leren maken tussen goede en slechte werkwijzen. Bent u in de ziektewet gekomen door de slechte sfeer op het werk? Lukt het niet om een baan te vinden? Zet de jobcoach uw partner teveel onder druk? We hopen dat u dit soort ervaringen op wil schrijven.

Naast de Depressie Vereniging verzamelen ook alle andere organisaties voorbeelden. Daarna stellen we vast hoe cliŽnten beter tot hun recht komen. We gaan bepalen hoe het beleid en de begeleiding bij het vinden van werk er volgens cliŽnten en hun naaste familie uit moet zien. Hierover maken we ‘kwaliteitscriteria’. Deze informatie komt beschikbaar voor gemeenten, re-integratiebureaus, werkgevers en aanbieders van dagbesteding. Alle partijen die betrokken zijn bij het begeleiden van cliŽnten naar werk krijgen folders en kunnen advies krijgen van ervaringsdeskundigen. In 2013 en 2014 gaan we toetsen hoe het in de praktijk gaat. We kennen sterren toe aan goed scorende gemeenten. Zo willen we gemeenten stimuleren de kwaliteitscriteria te gebruiken. Ook re-integratiebureaus kunnen zich opgeven voor een toetsing om sterren toegewezen te krijgen. Gemeenten kunnen die lijst gebruiken bij het afsluiten van contracten, zodat ze weten dat ze alleen werken met bureaus die al tevreden klanten hebben.

Wat heeft u hier aan?

Door samen te werken in dit project hopen we het werk te verbeteren van gemeenten en organisaties die betrokken zijn bij dagbesteding en (het zoeken naar) werk. Daarnaast komt er veel kennis beschikbaar die u zelf kan gebruiken. Aan het einde van dit jaar krijgt u informatie over vragen als: ‘waar kan ik op letten’ en ‘wat zijn de keuzes die ik kan maken’? Ook kunt u de lijst met goede re-integratiebureaus gebruiken om zo’n bureau uit te zoeken wanneer u dat nodig heeft.

Oproep

Geef uw ervaringen door op het forum op de website www.depressie.org.

Of stuur een mail aan werk@depressie.org.

 

Heb je belangstelling? Meld je dan aan bij:

Renť Kragten
BureaucoŲrdinator Depressie Vereniging
____________________________

Depressie Vereniging
Kaap Hoorndreef 56-C
3563 AV Utrecht
T 06 343 17 179
www.depressie.org

Email info@depressie.org