Deelnemers gezocht voor een onderzoek naar een nieuwe training om te leren meer positieve emoties te ervaren

In vervolg op een studie naar mindfullness bij depressie, zoeken wij vrijwilligers die in behandeling zijn voor een depressie en deel willen nemen aan wetenschappelijk onderzoek naar een nieuwe training om te leren meer positieve emoties te ervaren.

Een van de factoren die een rol speelt bij het ontwikkelen van een depressie, is dagelijkse stress. Positieve emoties, zoals enthousiasme, tevredenheid en plezier, beschermen je tegen stressgevoeligheid en dus tegen een depressie. In het onderzoek hebben wij tot doel om te bestuderen of we personen met depressieve klachten kunnen helpen om meer positieve gevoelens te ervaren, emotioneel weerbaarder te maken, met als beoogt gevolg dat de depressieve klachten verminderen.

Tijdens de training die onderdeel vormt van het onderzoek, krijgen deelnemers een elektronisch apparaatje mee, de PsyMate. Dit apparaatje, ter grote van een mobiele telefoon, dient als een hulpmiddel om de dagelijkse ervaringen van deelnemers te registreren. De deelnemer vult hiervoor regelmatig een korte vragenlijst in op het schermpje van de PsyMate. Dit maakt het mogelijk om deelnemers een terugkoppeling te geven over hoe de omgeving, sociale contacten en activiteiten invloed hebben op zijn of haar stemming. Tijdens de training krijgen deelnemers informatie over de momenten waarop zij het best of juist minder goed in staat waren om positieve emoties te ervaren. Hiermee krijgen deelnemers een handvat om zichzelf te trainen in het ervaren van positieve emoties Ún kunnen zij inzicht krijgen in het eigen functioneren.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van GGz Eindhoven en de Kempen (GGzE) en van de School for Mental Health and Neuroscience van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+). Het onderzoek vindt plaats in een onderzoeksruimte in Eindhoven of Maastricht.

In aanmerking voor deelname komen personen (18-65 jaar) die momenteel depressieve klachten ervaren en hiervoor medicijnen gebruiken. Deelname is kosteloos. Eventuele reiskosten in het kader van het onderzoek, worden vergoed.

Meer informatie? Kijk op www.unimaas.nl/mhens/depressie

of neem contact op met het onderzoeksteam via depressieonderzoek@ggze.nl

of via tel. 06 - 516 604 00.