Informatieavond antidepressiva afbouwen en terugval tegengaan na herstel

Begeleid stoppen met antidepressiva

Angst en depressie zijn tegenwoordig goed te behandelen met antidepressiva of verschillende psychologische behandelmethoden. Maar helaas keren de klachten bij een grote groep mensen na verloop van tijd weer terug. Ook treedt terugkeer van de klachten vaak op na het stoppen met de antidepressiva. Op 4 april organiseert GGZ inGeest in het gebouw AJ Ernststraat 1187 in Amsterdam een informatieavond antidepressiva afbouwen en terugval tegengaan na herstel van angst of depressie.

'In Nederland slikken ongeveer 800.000 mensen antidepressiva, maar dat zijn er zo’n 600.000 te veel. Het aantal mensen dat antidepressiva gebruikt kan dus met driekwart omlaag', zei hoogleraar psychiatrie Aartjan Beekman in het VPRO programma ‘Iedereen depressief’. 'Zorg ervoor dat mensen ook weer van hun pillen afkomen. Ik denk dat nu vaak te lang wordt doorgegaan met het slikken van antidepressiva.'
Tijdens deze avond krijgt u informatie over behandelingen die bij GGZ inGeest en op verschillende plekken in Nederland beschikbaar zijn om begeleid antidepressiva af te bouwen en om terugkeer van de klachten tegen te gaan. Er zijn verschillende experts aanwezig waaraan u één-op-één vragen kunt stellen over angst en depressie.

Aan deze avond werken mee: professor Ton van Balkom (psychiater GGZ inGeest/VUmc)Willemijn Scholten (psychotherapeut GGZ inGeest), Marloes Huijbers (onderzoeker Universitair Medisch Centrum St. Radboud, afdeling Psychiatrie), Patricia van Oppen (GZ-psycholoog GGZ inGeest/VUmc), Neeltje Batelaan (psychiater GGZ inGeest) en Anneke van Schaik (psychiater GGZ inGeest) en Sabine Huiskes (manager polikliniek angst en depressie).
Wilt u uw medicijngebruik terugdringen? Wilt u de kans op terugval verkleinen? Kom naar de informatieavond en bespreek uw mogelijkheden met de aanwezige deskundigen.

Deelname aan de avond is geheel gratis. Graag aanmelden bij Annemieke van der Lans: a.lans@ggzingeest.nl.

Programma:
- 19.15 - 19.30 ontvangst
- 19.30 - 19.40 korte opening door Sabine Huiskes (GGZ inGeest)
- 19.40 - 20.00 lezing Willemijn Scholten: Begeleid antidepressiva afbouwen en terugval tegengaan na herstel van een angststoornis
- 20.00 - 20.20 lezing Marloes Huijbers: Het tegengaan van terugval na een depressie
- 20.20 - 21.20 vragenuurtje experts
- 21.20 - 21.30 afsluiting

Met vriendelijke groet,

Gert de Jager
communicatieadviseur


GGZ inGeest, dienst communicatie
Locatie VUmc, de Boelelaan 1118, Postbus 74077, 1070 BB Amsterdam
T (020) 444 7014
Niet aanwezig op vrijdag.
www.ggzingeest.nl

GGZ inGeest partner van VUmc