Het Zwarte Gat

Boek over depressie, twintig ervaringsdeskundigen aan het woord over hun ervaringen met depressie

Het zwarte gat - ervaringen met depressie.

(citaat) Ik merkte op een gegeven moment dat ik minder ging voelen. Ik had ook minder gevoelens over mensen, over familie, over vrienden. Ik dacht dat niemand om mij gaf en dat ik om niemand gaf. Ik zag steeds minder mensen, ik vond ze niet meer belangrijk. Ik kon het niet opbrengen om hele gewone dingen te doen zoals een verjaardagskaart sturen.

In Nederland krijgen zo’n 850.000 mensen te maken met een depressie. Toch weten nog maar weinig mensen hoe het is om een depressie te hebben. Mensen met een depressie krijgen vaak te maken met onbegrip. Een depressie is afschuwelijk, een zwart gat. Alle energie wordt ernaar toe getrokken. Je bent niet meer in staat om voor jezelf te zorgen en het lijkt onvermijdelijk dat je het contact verliest met de buitenwereld en met mensen om je heen. Daarmee is depressie ook eenzaamheid. Je krijgt te maken met schuldgevoelens, gevoelens van schaamte en met een eindeloze stroom van negatieve gedachten en gevoelens.

Het zwarte gat is niet het zoveelste boek over depressie. Het beschrijft hoe een depressie voelt, hoe het je leven in al zijn facetten benvloedt. Het gaat over hoe het leven eruit ziet met een depressie. Het boek is gebaseerd op eigen ervaringen van de auteur en op een twintigtal open interviews die zijn gehouden met mensen die n of meerdere depressies hebben meegemaakt. Het betekent dat er verschillende ervaringen zijn opgetekend, het gaat niet over n (soort) depressie of over n persoon.

Voor mensen die iemand kennen met een depressie of voor hulpverleners (in opleiding), kan dit boek meer inzicht geven. Voor mensen die de depressie van binnenuit kennen, kan het een troost zijn vanwege de herkenning en een dieper inzicht geven.