Sint Janskruid

De Depressie Vereniging pleit voor meer aandacht van het Sint Janskruid als alternatief voor antidepressiva bij lichte en matige depressieve klachten.

Hier vindt u een uniek overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden rond het gebruik van het Sint Janskruid in verband met lichte en matige depressieve klachten. Meer........


Het Sint Janskruid wordt niet serieus genomen door het merendeel van de artsen in Nederland. Dit terwijl is aangetoond dat het Sint Janskruid een alternatief is voor antidepressiva. Ook is er weinig deskundig advies mogelijk over welk merk of preparaat het juiste is bij gebruik in verband met matige of lichte depressieve klachten.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens. Bij het CBG zijn de afgelopen jaren vijftig aanmeldingen binnengekomen van kruidenproducten. Bij vier producten werd belangrijk klinisch onderzoek aangeleverd en deze werden als geneesmiddel geregistreerd. Het gaat onder meer om twee producten op basis van het Sint Janskruid, dat blijkt te werken tegen depressieve klachten.

Volgens prof. dr. Brenda Penninx (hoogleraar psychiatrische epemiologie (VUmc) en hoofdonderzoeker van de Nederlandse Studie naar Angst En Depressie – NESDA) lijkt bij een lichte of matige depressie het Sint Janskruid even goed te werken als de zogenaamde SSRI’s. Voorbeelden van SSRI’s zijn Prozac (fluoxetine) en Seroxat (paroxetine).
Het is lastig om het kaf van het koren te scheiden. Er zijn nogal wat producten met de naam St. Janskruid die niet de juiste werkzaamheid bevatten als het gaat om het verlichten van depressieve klachten. Goed gemaakte preparaten op basis van een combinatie van de werkende bestanddelen hyperforin het hypericin zijn bewezen effectief. Die precieze preparatie komt heel nauw. Een goedkoop (en goed) gemaakt preparaat van St. Janskruid is goedkoper dan de gangbare medicatie. Bovendien heeft het St. Janskruid minder bijwerkingen. Brenda Penninx pleit voor verstrekking van het Sint Janskruid door artsen.

De Depressie Vereniging wil informatie gaan geven over preparaten van het Sint Janskruid die effectief zijn als het gaat om lichte en matige depressieve klachten.

Bron: Volkskrant 30 april 2011

CBG en St. Janskruid Hyperiplant en Laif 900 zijn als eerste kruidengeneesmiddel op basis van een extract van Hypericum perforatum (Sint Janskruid), door het CBG geregistreerd voor gebruik bij milde tot matige depressieve klachten.

Meer informatie: http://www.iocob.nl/angst-en-depressie/sint-janskruid-bij-depressie.html

Bijsluiter St. Janskruid van Apotheek.nl - een website van de KNMP, de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers.

Wat is Sint Janskruid?
Sint Janskruid (Hypericum perforatum) heeft een lange geschiedenis die zo┤n 2000 jaar teug in de tijd gaat. Het is waarschijnlijk het eerste medicijn dat ooit werd gebruikt tegen depressie of somberheid. Onderzoek heeft uitgewezen dat extracten van de wilde bloemen van het kruid de symptomen van een milde tot matig ernstige depressie kunnen verlichten. Het hoofdbestandsdeel, hypericine, is ge´dentificeerd als het meest actieve ingrediŰnt van deze plant in de behandeling van depressie. Daarom is de bereiding van het medicijn ingesteld op een gelijke hoeveelheid hypericine per tablet.

Wat bewijst dat het medicijn werkt?
In toenemende mate toont onderzoek aan dat een bepaalde standaard hoeveelheid extract van Sint Janskruid effectief kan zijn in de behandeling van een milde tot matig ernstige depressie. (British Medical Journal, 1996, 313, 253-258).
St Janskruid is echter niet getest op dezelfde wijze als medicijnen met een handelsvergunning. Zo’n handelsvergunning geeft aan dat medicijnen werkzaam en veilig zijn. Producenten van Sint Janskruid hebben op dit moment een aanvraag ingediend voor de vergunning van hun producten.

1. Hoe lang duurt het voordat het kruid aanslaat?
Dit verschilt per persoon. De meeste mensen merken een verbetering na 2 ß 3 weken.
2. Hoe lang moet ik het kruid slikken?
Ook dit verschilt per persoon. Het is aan te raden om het kruid tenminste 6 maanden in te nemen om een stabiele verbetering in stemming te bereiken, ook wanneer er eerder verbetering optreedt.
3. Kan ik verslaafd raken aan het kruid?
Er zijn geen gegevens bekend van langdurige afhankelijkheid bij het gebruik van dit kruid.
4. Wat zijn de bijwerkingen van het medicijn?
St. Janskruid is een kruid, er zijn daarom nauwelijks bijwerkingen wanneer medisch advies wordt opgevolgd. Het is van belang om je aan de voorgeschreven dosis te houden, een te hoge dosering kan darmklachten veroorzaken en kan personen met een gevoelige huid vatbaar maken voor lichtgevoeligheid.
5. Waar is het medicijn verkrijgbaar?
St Janskruid is op veel plaatsen verkrijgbaar, bij de apotheek, de gezondheidswinkel en supermarkten. Let op een deugdzaam merk met een gestandaardiseerd extract en de aanbevolen dagelijkse dosis van 300 mg. Raadpleeg altijd eerst je huisarts of hulpverlener voor het gebruik van Sint Janskruid.
6. Ik wil stoppen met mijn huidige antidepressivum en starten met een natuurlijk alternatief. Hoe kan ik dit het beste doen?
Vraag je huisarts of een andere gekwalificeerde arts om advies.

Belangrijke informatie over Sint Janskruid
Praat met je apotheker of arts wanneer je voorgeschreven medicatie hebt. Let met name op bij de volgende medicijnen: digoxine, warfarine, orale anticonceptie, ciclosporine, theophylline of medicatie voor epilepsie, migraine, depressie of HIV.
St Janskruid moet niet worden ingenomen tijdens de zwangerschap zonder medisch advies zoals dit het geval is bij de meeste medicatie. Ook vrouwen die borstvoeding geven of de wens hebben om zwanger te worden moeten eerst hun arts raadplegen vˇˇr het gebruik van dit kruid.
Kruidenmiddelen worden meestal niet aangeraden aan kinderen onder de 16 jaar. Onderzoek in Duitsland heeft uitgewezen dat Sint Janskruid een optie is als veilige en effectieve behandeling bij kinderen tegen een milde tot matig ernstige depressie. (Phytotherapy Research, Phytother; Res. 15, 367-370-2001)

Behandeling van een depressie kan bestaan uit verschillende behandelmogelijkheden. Dit zijn onder andere het gebruik van antidepressiva, complementaire zorg/geneeskunde zoals het gebruik van St. Janskruid, therapie en/of lotgenotencontact. Vaak werkt een combinatie van deze verschillende vormen van behandeling het best. Het gebruik van St. Janskruid gaat meestal niet samen met het gebruik van antidepressiva.

Bron: o.a. Depression Alliance