Cursus, training, preventie

Het zogenaamd preventie-aanbod is belangrijk voor mensen met een (beginnende) depressie of voor mensen die alweer enigszins hersteld zijn.  Dan is preventie goed om een volgende depressie fase/periode te voorkomen.

Er zijn verschillende manieren om depressie te voorkomen.  Voor jongeren is er de cursus ‘Stemmingmakerij’, ‘Een stap op weg’ en ‘Grip op je dip’ en www.doepressie.nl Voor volwassenen is er de groepscursus en de zelfhulpcursus ‘In de put, uit de put’ en de internetcursus ‘Alles onder controle’. Ook voor ouderen zijn cursussen  beschikbaar: de zelfhulpcursus ‘In de put, uit de put’ en de groepscursus ‘In de put, uit de put 55+’.

Overzicht Mindfulness trainingen in Nederland
Mindfulness trainingen zijn voor veel mensen met depressie klachten een belangrijke ondersteuning bij het voorkomen van depressie en het omgaan met depressieve klachten.
Deze trainingen/cursussen die je kunt vinden op deze pagina zijn in principe kosteloos. Wel is in de regel een verwijzing van de huisarts vereist. Soms wordt een kleine vergoeding gevraagd voor het cursusmateriaal. De trainingen/cursussen worden over het algemeen aangeboden door instellingen op het gebied van de GGz (geestelijke gezondheidszorg).

Hoe vind ik een cursus of training op het gebied van depressie?
In het algemeen gesproken hebben alle instellingen/organisaties op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg (GGz) een aanbod op het gebied van preventie van depressie. Hier kun je ook gebruik van maken als je een depressie hebt (gehad) of als je vaker last hebt van sombere of depressieve gevoelens. Deelname aan deze cursussen en trainingen is meestal gratis (kleine vergoeding wordt soms gevraagd). De meeste instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) bieden voorlichting, (groeps)cursussen en trainingen voor mensen met lichte psychische klachten, en hun familieleden of partners. Je kunt vaak snel aan de slag in je eigen omgeving. Zo voorkom je dat je problemen erger worden.

Overzicht cursussen en trainingen per provincie:
Klopt de informatie niet/niet meer? Laat het ons weten: info@depressie.org


Brabant
GGZ Eindhoven en de Kempen
GGZ Breburg
GGZ Oost Brabant
GGZ Westelijk Noord Brabant
Reinier van Arkel GROEP

Drenthe
GGZ Drenthe
Indigo

Gelderland
GGNet
GGZ Nijmegen
Indigo
Meerkanten

Groningen
Webzorg

Limburg

Orbis Geestelijke Gezondheidszorg
Riagg Maastricht
Riagg Zuid
Vincent van Gogh, www.vvgi.nl/preventie

Noord-Holland
Context
Mentrum
Prezens
PuntP

Gooi- en Vechtstreek

Overijssel
Dimence
Mediant

Zuid-Holland
Context
GGZ Delfland
GGZ Duinbollenstreek
GGZ Leiden
GGZ Midden Holland
Riagg Rijnmond

Utrecht
Indigo
Riagg Amersfoort

Zeeland
Indigo Zeeland