Het effect van fluoxetine (prozac) op kinderen en jonge mensen 

Binnen het Academisch Medisch Centrum (AMC) / De Bascule in Amsterdam en het Triversum in Alkmaar, is in Juni 2011 een onderzoek (klinische trial) van start gegaan naar de effecten van fluoxetine (Prozacģ) op de hersenen van meisjes en jong volwassen vrouwen: de ePOD studie. 

Een klinische trial is een wetenschappelijke methode om vast te stellen of een behandeling (in dit geval de behandeling met een antidepressivum) werkt. Deze studie is hard nodig omdat, hoewel antidepressiva als fluoxetine steeds vaker bij kinderen worden voorgeschreven, het onduidelijk hoe deze medicijnen inwerken op de jonge hersenen en wat de bijwerkingen en effecten zijn op lange termijn. Het is daarom van groot belang dat er onderzoek wordt gedaan naar deze effecten van bij kinderen en jong volwassenen.

De ePOD studie richt zich op meisjes (12 t/m 14 jaar) en jong volwassen vrouwen (23 t/m 30 jaar) met angst en/of depressie klachten die hier nog geen medicijnen voor gebruiken maar waarvan de behandelaar vind dat dit wel op korte termijn moet gebeuren.  

Voor het onderzoek zullen patiŽnten gedurende 16 weken met fluoxetine of een placebo behandeld worden. Zowel de patiŽnt als de onderzoekers weten niet wie welk middel krijgt voorgeschreven (dit wordt een ‘dubbelblind placebo-gecontroleerd onderzoek’ genoemd). Naast de medicamenteuze behandeling zullen de adolescenten ook starten een cognitief gedragstherapeutisch programma; het ‘ Pak aan’ programma. In dit programma leren kinderen omgaan met alledaagse problemen en het verband te leggen tussen hun gedachten, gevoelens en gedrag. Voor en na deze 16-weekse behandeling zal er op het AMC een onderzoek plaatsvinden, tijdens welke er een MRI scan gemaakt zal worden en verschillende vragenlijsten en computertaken afgenomen zullen worden. 

Meer informatie over deze studie, voor zowel patiŽnt als behandelaar, is te vinden op de website van de ePOD studie: www.epod-study.nl. Hierop is tevens te vinden hoe patiŽnten voor dit onderzoek aangemeld kunnen worden.